Hanna Dinér

För ett år sedan gick min pappa Kenneth Dinér plötsligt bort i en hjärnblödning. Bara två veckor innan hade han presenterat ett projekt för mig som handlade om att hjälpa ensamstående unga mödrar och studenter i Guatemala. Det var inte ovanligt att han kom med den typen av idéer. Min pappa jobbade som fritidsledare men ägnade all annan ledig tid till att hjälpa andra genom olika välgörenhetsprojekt.

För att bearbeta min sorg och hedra minnet av min pappa och hans livsverk bestämde jag mig för att göra verklighet av hans idé. Men i stället för att anordna konserter och föreläsningar, som min pappa brukade göra, så hittade jag tillbaka till konsten.

Jag har målat i olika perioder men bara som en hobby. Jag började testa på att måla med Akrylfärger för att det torkar väldigt snabbt och man kan måla lager på lager. Jag använder mig även av glitterlim för att få mera effekter och liv. Penslar använder jag mig mycket av men har även hittat att jag föredrar händerna desto mera för att dra ut och få ihop mina motiv. När jag målar hemma brukar jag välja ut den musiken jag känner mina känslor vill förmedla och ha den i bakgrunden. Våga släppa alla krav och jämföra sig med hur andra målar är också ett bra tips. Jag märkte att efter projektet så har jag utvecklats mycket, hittat min egen stil och teknik i måleriet. Det har varit både ett sorgearbete och en personlig utveckling. Vi alla skapar något vackert och fantastiska målningar på olika sätt.

Projektet ”Proyecto Amigos Mayas” gick ut på att samla in pengar till mayafolket i Guatemala genom att sälja konstverk, främst tavlor, men även muggar och kuddfodral med egna tryck. För att nå ut med min konst hade jag utställning i Varberg, Halmstad, Växjö och Stockholm.

Fem frågor till Hanna…

  1. Nämn en konstnär som du tycker om. När jag var yngre så fick jag chansen att besöka Claude Monet trädgård tillsammans med min pappa. Det gav mig inspiration och jag gillade verkligen hans tavlor.
  2. Vilket är ditt favoritredskap när du skapar? Jag använder mycket av mina egna händer som redskap och inte bara mina penslar.
  3. Vad är du bra på i din skaparprocess? Jag försöker hitta en känsla och budskap i min skaparprocess och det är skönt när människor som ser mina verk berättar vad de känner och jag har fått fram det jag ville få fram. Sorgen är fortfarande närvarande, den kommer jag inte undan, men jag har ändå känt att genom min målning har jag kunnat omvandla den sorg jag bär på till något vackert.
  4. Vad strävar du efter att bli bättre på i ditt skapande? Det har varit en sorgeprocess som ändå har varit bra för min del. Jag känner att detta året gick väldigt fort. Jag har gått utanför min trygghetszon, det har varit skrämmande, men lärorikt.
  5. Vad är du nyfiken på att få veta om andra konstnärer? Jag tycker det är intressant att höra vad andra konstnärer får sin inspiration ifrån och vilken teknik de använder.

För att se mer av Hanna kolla in Didde Hanna Dinér Sjögren på Facebook.