Liv Hellström Olsson

Kvinna med glasögon och brunt, långt hår. Stående framför vägg med tavlor.

Mitt namn är Liv Hellström Olsson och jag började måla för ca ett år sedan då jag blev inspirerad av bland annat Sandra som driver Konstbubblan. Jag hade inte ett så stort självförtroende fastän målning funnits med tidigare i mitt liv under olika kortare perioder. Mina uttryck har i stället främst varit dans och musik. Men för ett år sedan kände jag att det var dags att finna min själv i målningen och jag köpte hem en massa akrylfärger och några canvas.

Av en slump provade jag akvarellmålning då min familj skulle på semester och jag tyckte det verkade jobbigt att ta med alla akrylprylar. Jag tog med en ask akvarellkritor och när jag kom hem igen provade jag att måla med några gamla akvarellfärger jag hade hemma. Jag blev fast. Under året som gått har jag tittat på många olika konstnärer på Youtube, läst böcker, härmat, provat på egen hand, bytt tankar med målarvänner, gått kurser och utforskat hur vatten och pigment i olika kombinationer kan hjälpa mig att uttrycka något jag har inom mig. Jag kände att det var fantastiskt att måla med akvarell men letade rastlöst efter min stil och kom inte riktigt till ro. Ganska nyligen smög akrylen in i mitt liv igen och nu är jag fast där i stället. Det jag utforskar nu är det intuitiva sättet att måla, där lager efter lager som från början mest är lek och kladd med färger så småningom växer fram till motiv jag inte tänkt ut från början men som absolut kommer inifrån mig. Detta sätt att måla känns spännande och jag vill lära mig mer om olika tekniker jag kan använda för att så fritt som möjligt kunna följa med i de intuitiva svängarna.

Under året som gått har jag haft många härliga stunder med målandet men jag har också haft många jobbiga stunder där den inre kritikern har ropat alldeles för högt. Sakta men säkert har jag börjat förstå att detta är något många konstnärer brottas med och jag tycker det är väldigt spännande att försöka förstå hur man kan använda denna på ett mer konstruktivt sätt i kreativa processer. För mig är min målning en upptäcktsfärd vad gäller färger, former och uttryck samtidig som jag får många undervisningstillfällen i ämnet kreativitet.

Min inställning just nu när jag står inför att skapa en ny målning är att våga slänga på färg utan att bry mig om hur det ser ut till en början. När det sedan finns färger och former på pappret vill jag känna in och följa de impulser som kommer och på så sätt bygga upp till en färdig målning. Att våga måla fult som sedan kan förvandlas till fint känns som en skön väg i skapandet för mig. Jag vill som konstnär vårda det nyfikna utforskandet för att mer och mer släppa prestationsångest som många gånger ställer sig i vägen för kreativiteten. Extra roligt är det att det finns många andra konstnärer som skapar på detta sätt och som tillhandahåller både Youtube-videos, kurser och böcker, så det finns mycket erfarenheter att lära av.

Fem frågor till Liv…

  1. Nämn en konstnär som du tycker om. En konstnär som jag tycker mycket om vad gäller akvarell är Johan Ramberg. Jag gillar hans enkla men väldigt uttrycksfulla teknik som får hans målningar att i mina ögon lysa. Vad gäller akryl så inspireras jag just nu mycket av en konstnär som heter Fanny Larsson som kombinerar yoga och målning på sin sida Artfulness.
  2. Vilket är ditt favoritredskap när du skapar? Mitt favoritredskap när jag skapar är just nu händerna. Det ger en extra dimension i skapandet när jag känner både färgen och pappret direkt mot min hud. Det är också spännande vad detta med att bli kladdig om händerna väcker.
  3. Vad är du bra på i din skaparprocess? Ja… vad är jag bra på i min skaparprocess? Jag tror att jag är bra på att plocka fram känslor som berör med hjälp av färger och motiv.
  4. Vad strävar du efter att bli bättre på i ditt skapande? Det jag i dagsläget främst strävar efter att bli bättre på är att slappna av för att hamna i ett flow som får mig att må bra. Motiven blir sedan en förlängning av detta.
  5. Vad är du nyfiken på att få veta om andra konstnärer? Jag är nyfiken på att veta mer om hur andra konstnärers processer i skapandet ser ut. Hur tänker man? Vad känner man? Vilka svårigheter uppstår? Varför målar man?

Vill du följa min process finns jag på Facebook: Livs konst och Instagram: Livs_konst