Jeanette Gunnarsson

Jag heter Jeanette och jag bor i en liten by i Älandsbro strax utanför Härnösand. Jag älskar att måla och pyssla och jag skulle kunna göra det dagarna igenom. Det ger en så skön och tillfredsställande känsla i kroppen att vara kreativ och skapa något med händerna. Jag har väl sedan barnsben alltid hållit på med något kreativt dock i perioder – då barn och livet i allmänhet kommit emellan. Men sedan barnen flyttat ut för många år sedan har det blivit mer tid till skapande

År 2015 gick jag grundkursen i Vedic Art. Den fick upp mina ögon för det här med att måla. Allt behöver inte vara avbildande. Där och då släppte mina egna krav på att det måste ”vara något riktigt” jag målade. Det intuitiva målandet kom in i mitt liv. Så numera när jag målar är det duken som bestämmer vad som ska fram. Den visar mig på vad som ska fram och jag försöker efter bästa förmåga att förmedla det. Eftersom jag målar på detta sätt blir ingen tavla den andra lik. Att ta fram det som döljer sig i målningen är väldigt spännande och jag vet aldrig vart det slutar. Att gå den kursen fick mig att inse att ” Alla kan måla”. Det finns inget rätt eller fel. Det är bara att köra på och det blir som det blir. Jag skulle kalla mina tavlor naivistiska – de är ju trots allt åt det barnsliga hållet.

Jag målar med akrylfärg både fast och flytande (akrylic inc). Jag använder också emellanåt collage i mina målningar. Detta är något som kommit smygandes nu på senare tid och som jag börjat att tycka mer och mer om.

Förutom att måla tavlor gör jag halsband bland annat av överblivna delar från nån målning. Jag gör figurer i lufttorkande lera, virkar, syr och jag gör även praliner.

Fem frågor till Jeanette…

  1. Nämn en konstnär som du tycker om. Helt ärligt så har jag dålig koll på olika konstnärer men jag har alltid beundrat Alexander Roslins konst. Att man kan måla så att man “känner” strävheten i plaggen som de avbildade personerna har på sig är ett stort WOW för mig.
  2. Vilket är ditt favoritredskap när du skapar? Kolet – utan kol ingen målning.
  3. Vad är du bra på i din skaparprocess? När jag målar lägger jag på de färger jag dras till för tillfället. Sedan tar jag kolen med min icke dominanta hand, blundar och drar en massa kringelikrokar. Därefter tittat jag efter vad som vill fram och försöker att förmedla det på bästa sätt.  Så att se vad som vill fram är jag riktigt bra på (tycker jag själv i alla fall).
  4. Vad strävar du efter att bli bättre på i ditt skapande? Jag strävar inte efter något speciellt utan jag vill mest ha kul och försvinna in i min lilla skaparbubbla. Jag blir också glad när de som tittat på min konst säger att de blir glada av den.
  5. Vad är du nyfiken på att få veta om andra konstnärer? Det är alltid spännande att höra hur andra tänker när de målar, vad de använder för verktyg mm.

 

Följ mig gärna på Instagram: Solumskonstochhantverk