Erika Vretström

Jag heter Erika och jag bor i Strängnäs i vackra Sörmland. Jag är väldigt ny inom konstvärlden och har målat några månader, men tycker jag har utvecklats snabbt och nyfikenheten och skapandet har växt till en brinnande passion som gör att jag står varje ledig minut med färg på kläderna och ett verktyg i handen. Jag har alltid vetat att jag har en kreativ ådra som kommit i uttryck på många olika sätt. Har förut hållit på med scrapbooking och nu skulle jag säga att mina stora intressen eller passion är målningen, DIY av återbruk och inredning. Jag älskar skattjakten när jag befinner mig på loppmarknader, att skapa nya saker av gamla ting. Eller att hitta unika gamla saker att inreda mitt hem med även om jag för det mesta nu står framför en målarduk.

Att jag inte tagit upp målandet seriöst förrän nu är för att livet verkligen har kommit emellan och mitt psykiska mående har inte alltid hjälpt mig framåt. Men det jag funnit genom skapandet är att det får mig vilja utvecklas. Jag känner mig duktig på det även om jag är självlärd och inte kan något om olika tekniker eller har så utvecklad kunskap inom färglära osv. Jag ser i mina målningar att jag jobbar mest i naturfärger, kanske för att det är just mina favoritfärger och att jag känner mig tryggast i den färgskalan. Den färgskalan genomsyrar hela mitt liv tillsammans med rostfärger och senapsgult. Jag vet jag är ny inom detta men det känns som jag är precis där jag ska vara. Jag önskar jag kunde spendera hela livet i en ateljé så drömmen är absolut att kunna arbeta med konsten.

Det är ett sätt för mig att lindrar min ångest och det har fått mig att känna att jag har en plats. En plats att bara andas och får uttrycka mig i färg och form och på det sätt som jag vill. Jag målar mest med akrylfärg både i fast och flytande form. Jag skissade mycket förut men kände aldrig att jag kunde måla från huvudet och det vart bra, så har tappat skissandet helt och på så sätt dragit mig till abstrakt konst, dels för jag kan måla enbart på känsla och det jag tycker om. Jag behöver inte ha prestationsångest över att jag inte kan måla faktiska föremål osv. Att experimentera och att blanda olika tekniker och olika texturer är det jag tycker är roligast, att bygga lager på lager eller att se hur saker växer fram på tavlan, kan kasta in allt möjligt i tavlorna så blandar väl även in lite mixed media tekniker. Jag har sällan tålamod att vänta på att lager ska torka så försöker ha flera målningar i gång samtidigt.

Fem frågor till Erika…

  1. Nämn en konstnär som du tycker om. Oj det var en svår fråga, jag ska ärligt säga att jag inte är så bra på olika konstnärer. Men jag sitter mycket på Instagram och algoritmen där låter mig se mycket konst i mitt flöde. Jag har en där som jag gillar väldigt mycket som heter Wrohme på Instagram så får väl svara det.
  1. Vilket är ditt favoritredskap när du skapar? Mitt favoritredskap, får man bara svara ett? Jag har svårt välja bara en men svarar: Kaffe, oljepastellkritor och KOL. Oj det vart tre. 😊
  1. Vad är du bra på i din skaparprocess? Jag tycker jag är bra på att se delar i målningen jag verkligen gillar. Jag börjar skapa utan att veta alls vad det ska bli. Lägger lite färg där. Drar några sträck där och så byggs det sakta eller snabbt upp med detaljer jag känner ”den speciella känsla” inför.
  1. Vad strävar du efter att bli bättre på i ditt skapande? Att utvecklas mer inom färglära och olika tekniker. Jag försöker att inte jämföra mig så mycket med andra vilket är svårt att inte göra när man bombas av flöden på underbar konst hela dagarna. Men att bli trygg i att mitt skapande duger precis som det är utan jämförelse med andra. Jag är jag och dem är dem.
  1. Vad är du nyfiken på att få veta om andra konstnärer? Jag är nyfiken på andras utveckling och tekniker. Jag önskar så många gånger när man sitter på Instagram att jag visste hur den skapat den tekniken eller vilka färger och media dem använt för andra detaljer. Men jag försöker lära mig på egen hand men självklart inspireras man av varandra och det är också utvecklande och kul.

Följ mig gärna på min nya sida jag skapat på Instagram med fokus på min konst och DIY: ideerikas.

Eller så har jag på Facebook en sida som heter iderikas (med ett e).