Malin Yngve

Jag heter Malin Yngve och bor med min familj utanför Falköping. I februari 2022 startade jag mitt företag Sagorik där jag skriver och illustrerar egna barnböcker samt säljer mina illustrationer tryckta på exempelvis kort, bokmärken och fine art prints.

Jag har alltid gillat att läsa och skriva och de senaste åren har jag även börjat rita och måla. Det började 2020 och sedan dess har jag målat mer och mer. Först fastnade jag för promarkers, men nu har jag gått över mer till akvarell.

2021 sa jag upp mig från mitt jobb som förskollärare efter att ha drabbats av utmattningssyndrom. Under den perioden insåg jag hur viktigt skapandet var för att jag skulle må bra och jag ville därför lägga mer av min tid på det.

När jag berättar för folk vad jag jobbar med blir de flesta nyfikna och vill veta mer om hur det går till när jag skriver och illustrerar. De tycker det är roligt att jag gör något annorlunda och att det låter spännande. Flera har också sagt att det är inspirerande att jag vågar göra något jag tycker är roligt och satsa på det.

Var jag hittar inspiration

Mina barn är en stor inspirationskälla både när jag skriver och illustrerar. Flera berättelser jag skrivit kommer från något de sagt, gjort eller varit med om. Jag inspireras också av saker jag ser, men även att jag får lust att måla specifika motiv som sedan får ta form. Det kan vara att jag grejar i trädgården och får lust att måla en korg med äpplen, eller att jag får syn på ett djur när jag går promenad som sedan blir ett konstverk. Inspirationen kan komma från olika föremål eller händelser i vardagen. Ibland letar jag aktivt inspiration genom att titta på bilder och leta inspiration bland mina tidigare målningar eller andras konst, men inspirationen kan också dyka upp när man minst anar det.

Att skapa ett konstverk

Jag börjar med att skissa upp motivet med blyerts, jag använder en vanlig stiftpenna. Ofta har jag tänkt ut en ungefärlig bild av själva huvudmotivet innan jag börjar skissa, men sedan växer det fram nya detaljer allteftersom jag ritar. Sedan fyller jag i alla linjer med svart fineliner och suddar försiktigt ut blyertsstrecken.

Därefter är det dags att färglägga motivet, det absolut roligaste i processen! Först färglägger jag med akvarellpennor. Det behöver inte vara noggrant och jag täcker inte hela motivet. Ska jag t ex färglägga ett äpple målar jag med akvarellpennan i ena kanten eller längs ytterkanterna. Jag lägger färgen där jag vill att den ska täcka mest. I detta steget blandar jag ofta flera färger eller nyanser för att få till fler skiftningar på slutresultatet. Sedan målar jag med en blöt pensel på färgen. Jag sprider ut färgen över motivet och styr färgen dit jag vill. På vissa ställen vill jag ha ett tunnare eller ljusare lager och på andra ett tjockare eller mörkare.

Just nu använder jag mig mest av akvarell, men ibland färglägger jag även med promarker. Vid akvarellmålning använder jag 300 grams akvarellpapper och när jag arbetar med promarker använder jag markerpapper.

Att illustrera en bilderbok

Först skriver jag texten till boken och redigerar den tills jag är nöjd, låter andra korrekturläsa, låter texten vila ett tag osv. Redan under tiden jag skriver börjar bilderna ta form i mitt huvud, men jag brukar vänta med att börja rita tills åtminstone ett första utkast av texten är klar.

Sedan delar jag upp texten på tolv uppslag. Därefter skissar jag upp vad som ska ritas på varje uppslag och skriver anteckningar till. Skisserna är väldigt enkla och består av streckgubbar, bara så att jag själv ska förstå hur jag tänkt och ungefär var texten ska placeras. Sedan börjar jag med de riktiga skisserna i blyerts på akvarellpapper, fyller i alla linjer med svart fine liner och till sist är det dags för färgläggning med akvarell!

De färdiga illustrationerna scannas innan jag redigerar dem i Photoshop. Det är hela tiden en samverkan mellan text och bild, så texten redigeras även när jag börjat med sättningen. Bokens sättning och omslag gör jag i InDesign.

 Att skapa med glädje

Jag brukar försöka tänka att det faktiskt inte är så noga vad andra tycker och att alla inte måste gilla det jag gör. Huvudsaken är att det är roligt och att jag själv blir nöjd och då finns det säkert några andra som också tycker det är fint. Jag går också tillbaka till orsaken till varför jag gör detta, att skapandet får mig att må bra. Då är det lättare att sänka kraven och skapa med glädje och lust! Det är ofta när jag har som roligast målningarna blir som bäst!

Fem frågor till Malin…

  1. Nämn en konstnär som du tycker om. Svårt att välja en, det finns så många bra. Jag fastnar ofta för lekfulla färgglada motiv, så någon som målar sånt!
  2. Vilket är ditt favoritredskap när du skapar? Pensel.
  3. Vad är du bra på i din skaparprocess? Att måla lekfulla motiv och att våga testa mig fram.
  4. Vad strävar du efter att bli bättre på i ditt skapande? Att fortsätta utvecklas överlag, men exempelvis vill jag bli bättre på att måla livfulla bakgrunder till mina motiv.
  5. Vad är du nyfiken på att få veta om andra konstnärer? Att få ta del av mer konkret hur de går tillväga när de målar, hur de jobbar med olika delar i konstverken som bakgrunder, detaljer och perspektiv.

Vill du veta mer?

Gå in på min hemsida www.sagorik.se eller följ mig på Instagram (@sagorik.se) eller Facebook (Sagorik).

Hemsida: Hem – Sagorik

Instagram: SAGORIK – Malin Yngve – Författare och illustratör (@sagorik.se) • Foton och videoklipp på Instagram

Facebook: Sagorik | Facebook