Hanna Elmroth

 
Jag har sedan jag var liten varit intresserad av linjer, former och färger. Starka färger, alla färger. Tunna linjer, raka linjer. Perfektion. Den runda formen. Perfektionen fick jag senare bryta ner i molekyler för att kunna utvecklas.
 
Jag visste tidigt att jag ville jobba med konst men blev avrådd på grund av en mycket osäker inkomst. Så jag blev kock istället. För nåt kreativt ville jag göra. Såg maten jag lade upp som abstrakt konst där linjer, form och färg fick plats. Och smak naturligtvis. Men jag tröttnade.
 
När jag var runt 25-27 år började jag på en konstkurs via Fornby folkhögskola. Kanonbra lärare, verkligen helt fantastiska. Men livet kom emellan och jag sökte aldrig in till Konstfack. Men fortsatte teckna.
Inte förrän 10 år senare tog jag upp måleriet igen. Härligt. Sen jag fick jag tre barn i tät följd och penseln fick vila igen.
 
I början på 2022 lovade jag mig själv att nu ska jag inte försumma konstnären i mig mer. Och har målat och skapat mer än nånsin förr.
 
Jag inspireras av livet. Det kan vara vädret, barnens bästa energi, nordiska djur, en klädkombination. Fortfarande är linjer, färg och former en klar källa. Jag kan gripa en pensel och bara hälla ut färg och följa formen. Tillsätta linjer. Det behöver inte föreställa nåt utan jag vill åt energin i måleriet. Den flödande känslan och se hur färgen sjunker ner i pappret.
 
Vad jag målar med beror på tid och jag har en öppen ateljé hemma som även barnen har sin hörna i. Vi skapar mycket. Jag tycker om Akvarelltusch och med det kan jag måla snabbt med. Även den underbara akryltuschen åker fram ibland. Jag har även pågående målningar i vattenbaserad olja som jag långmålar på.
 
Ibland så tar jag fram den förlåtande akrylen. Även om inte vi kommer inte helt överens än. Skulle nog säga att det är det svåraste måleriet.
 
Pennor, jag älskar dem. Blyerts, färgpennor, kol. De kräver dock mycket av min tid. Så det får bli fördjupning av dem längre fram i livet. 
 
 
 

 

Fem frågor till Hanna…

1. Nämn en konstnär du tycker om. Frida Kahlo.
 
2. Vilket är ditt favoritredskap när du skapar? Kontokort.
 
3. Vad är du bra på i din skaparprocess? Jag är bra på att måla känslor.
 
4. Vad strävar du efter att bli bättre på i ditt skapande? Tålamod.
 
5. Vad är du nyfiken på att få veta om andra konstnärer? Andras skapandeprocesser.
 
Instagram: @ateljehannaelmroth