Christina Thorsson

Älskar färg! Därför är de flesta av mina alster färgstarka och gärna i glada färger.

Jag får ofta ”bilder” i huvudet och försöker då skissa/teckna ner min idé ganska fort då det är risk att jag annars glömmer ”bilden”. Det är likadant med texter som poppar upp i hjärnan, då gäller det att skriva ner dem på en gång.

Jag målar i akryl, akvarell och olja. Jag tecknar med blyerts och kol. Jag håller på med glasfusing och gör då framför allt mina katter som alla är olika.

Ibland trycker jag collografi men då måste jag hyra in mig där det finns en tryckpress.

Jag har väldigt många olika stilar och tycker om att variera teknik och ”motiv”. Ibland vill jag måla väldigt fritt och stort och ibland i mindre format och mer bildlikt.

Jag har mer och mer övergått till akryl mot tidigare olja då det är mycket kortare torktid. Först hade jag svårt med att färgen torkade för fort men jag börjar vänja mig.

Ibland skissar jag upp motivet först. Ibland följer jag skissen rätt bra, i andra fall blir det något helt annat och grundmotivet försvinner. Är ofta så att jag har en tanke eller känsla från början som jag vill förmedla och när jag har jobbat ett tag så utvecklas det till något annat.

Då jag har ett ”vanligt arbete” och har skapandet som ett väldigt stort intresse så försöker jag vara rätt strukturerad när jag ska skapa. Sätter av tid för att skapa även om inspirationen inte alls finns då jag börjar. Oftast så kommer den, inspirationen, bara jag börjar. När jag målar så brukar jag ställa tavlorna på avstånd och sen gå och titta på dem och ”smälta” dem. Vänder och vrider på dem om de inte är föreställande. Ibland händer det att jag målar över tavlorna helt och hållet och börjar om. Kan vara väldigt frustrerande emellanåt.

Jag inspireras ofta av mina katter, människor, dans, naturen och musik vilket ofta förekommer i mina alster.

Jag har skrivit och illustrerat två egna barnböcker vilket har varit en dröm sedan jag var i 20-årsåldern. Att äntligen ta tag i och förverkliga den drömmen var en väldigt skön känsla. Efter att jag gjort den första boken kom den andra rätt snabbt. Mina figurer kom från några ”semesterbilder” som jag tecknade. Det var min dotter som föreslog att just de figurerna skulle passa till min barnbok som jag pratat om så länge.

Böckerna handlar om Pippifamiljen där alla har olika karaktärer och egenskaper.

De heter ”Pippipappan fyller år” och ”Pippifamiljen på utflykt” och blev precis som jag hade tänkt mig.

Jag har tankar på att göra en tredje bok om familjen. De är egenutgivna för just med de här böckerna känns det väldigt viktigt att de blev precis som jag ville ha dem. Viktigt att ingen var inne och ”petade” eller hade åsikter om bilder eller texter.

Jag är medlem i olika konstföreningar som t ex: Svenska Konstnärsförbundet, Svenska Konstnärer, BUS, Norra Vätterns bild- och formkonstnärer, Vadstena konstrunda, Vadstena konstförening, Konstkvarteret och konstnärslexikonett Amanda.

Jag tycker om att ha inplanerade utställningar som jag har som ”mål” när jag skapar. Anpassar alster efter var jag ska ställa ut så att de förhoppningsvis passar så bra som möjligt på utställningsplatsen.

Jag är med på minst två konstrundor per år och en höstsalong. Jag har varit med på några jurybedömda utställningar och rätt många andra utställningar här och där.

Mina alster har inköpts av några olika kommuner och konstföreningar förutom av privatpersoner.

Jag har en liten visningsstuga hemma på tomten där jag tar emot besök efter överenskommelse.

Har även några olika ställen där jag visar/och säljer mina alster.

År 2020 fick jag ta emot ett kulturpris vilket jag blev väldigt glad och tacksam över.

Närmast (22-27 okt) så kommer jag vara med i en samlingsutställning med Svenska Konstnärsförbundet på Galleri Bellman på Söder i Stockholm.

Har gått väldigt många olika kurser och utbildningar. För närvarande går jag en distansutbildning i Bild på Liljeholmens folkhögskola.

Min dröm är att kunna gå ner i arbetstid och ägna mycket mer tid åt att skapa.

Fem frågor till Christina…

  1. Nämn en konstnär som du tycker om. Det finns många konstnärer som jag tycker är jätteduktiga och inspirerande. En av dem är Leonid Afremov som har väldigt färgstarka målningar och ett härligt sätt att måla.
  2. Vilket är ditt favoritredskap när du skapar? Favoritredskap när jag tecknar och målar är pensel och trasa. Tycker även om vanlig hederlig blyertspenna och suddpenna.
  3. Vad är du bra på i din skaparprocess? Då jag har begränsad tid att ägna mig åt att skapa så tycker jag att jag är bra på att avsätta tid och fokusera under den tiden. Jag har många olika idéer och håller på med olika tekniker så jag tröttnar inte.
  4. Vad strävar du efter att bli bättre på i ditt skapande?
  5. Vad är du nyfiken på att få veta om andra konstnärer? Jag är nyfiken på att veta hur andra konstnärer gör för att nå ut till kunder och etablera sig.

Jag är rätt aktiv på sociala medier och ställer ut minst två gånger per år men det är många som är konstutövare och det är svårt att ”sticka ut”.

Hemsida: www.kickathorsson.webber.se

Facebook: Kicka Thorssons Design & Måleri

Instagram: art.kickathorsson

Mail: kicka_thorsson@yahoo.com